Magnus Johansson resedagbok från långresan

Det är många som sagt åt mig att skriva några rader så de både vet var vi är men också vad vi planerat, hur vi gör och vad vi lärt oss.

I båten finns Magnus och Helena och vi har inte bjudit in några gästseglare under tiden då vi känner att vi inte vill vara bundna till några tider eller platser på vår färd. Båten är en Najad 441 som är 13,5 m lång och 4 m bred, väger 15 ton och har en segelyta på ca 100 m2, byggd 2000. Båtens namn är Rendezvous.

Foto del 1

Varför vill man åka till Medelhavet? Mina drömmar började redan vid 17-års ålder då jag pratade med min pappa och vi bestämde att vi skulle göra en sådan resa. 35 år senare får jag möjligheten att planera och genomföra 4 månader i segelbåten och vårt mål är Medelhavet. Tyvärr kunde min pappa aldrig genomföra sin resa. Helena har jag lockat med och hon är en riktigt sjöbuse när det gäller båtar (Viking, Siljaline) När vi köpte Rendezvous för 6 år sedan hade vi ett mål att kunna segla söderöver med en stabil båt som inbjöd till bra säkerhet och komfortabelt livsstil och bra segling. Vi visste då inte om vi kunde åka, men vi hade en dröm.

Planeringen började redan för två år sedan med att försöka få ledig. Att var pensionär och åka iväg är relativt enkelt, men att få ledig under så lång tid när man är i arbetsförd ålder kräver både planering och bra arbetsgivare. Vi hade tur och fick klartecken från våra arbetsgivare vilket gjorde att vi kunde starta planeringen på riktigt. Jag gick kurs för utsjöskeppare och kanalintyg för att få kunskap om navigation under lite mer svårare förhållanden än att gå över Östersjön till Åland. Båten var på varv förra året för en genomgång och vi båda har lyssnat på föredrag och läst reseböcker om andra som åkt iväg till olika platser.

Vi båda har haft tur för under dessa två åren har jag bytt chef och Helena bytt arbetsplats, men vi har fått förmånen att hålla kvar vid vår ursprungliga plan.

Vad vill vi med resan? Sanningen ligger nog i både att få uppleva ett äventyr som att få besöka nya platser med vår egen båt. Hur långt måste vi komma? Vi har inget speciellt mål utan inser att tiden styr en hel del. Vi har sagt att vi, under våra 16 veckors ledighet, seglar söderöver under 6 veckor och tillbaka under resterande tid. Vi hoppas då att få möjlighet att besöka olika platser utan stress på tillbakavägen. Om vi kommer till Medelhavet så är vårt slutmål Mallorca, men vi behöver inte komma dit, det viktigaste är att vi känner att resan är bra och väl värd sin tid och sina kostnader.

Starten på resan

Vi hade som mål att startar den 1 maj kl 1600 från hamnen, vi kom iväg 21 timmar senare. Varför tog det längre tid? Ja, det finns flera skäl men 1 maj i år var inte så varm utan regnig och varför gå i regn?

Jag lämnade ordförande klubban på kansliet till Sten Stabo, och den 2 maj kl 1315 kunde vi lämna hamnen i Enköping. För tillfället är det en sak som inte fungerar och det är vår watermaker. Den som producerar vårt färskvatten och den enda sak i år som varit inne på service?! Vi känner att det är något som vi vill få att fungera och förhoppningsvis kan vi få tag i vår serviceman under måndag i Stockholm.

Vårt mål var HAGSKÄR utanför HERRESTAVIKEN där det finns en pontonbrygga som vi lätt kan lägga oss vid. Innan vi åkte så hann vi inte med att vaxa upp skrovet på Rendezvous, men vid en låg ponton går det ganska enkelt att putsa upp de båda sidorna när man når hela ytan.

Äntligen måndag och någon som kunde ge lite bidrag på hur watermakern kunde åtgärdas. Luft i system var den troliga åtgärden och när allt verkade fungera kunde vi segla vidare. Nåja segla vidare var väl att ta i, när man har segelbåt har man motvind vilket gjorde att vi körde. Vi lämnade slussen och Mälaren kl 1330 och fortsatte vår färd söder ut. Det var en sak vi inte fick kontrollerat ordentligt med watermakern, om den producerade något vatten? För att göra den kontrollen ville vi ha elström och då kom vi till TROSA. Normalt när man kommer till TROSA hamn så är det ofta fullt, idag var det bara två båtar som låg där när vi kom in. Vi kunde koppla in ström och watermakern startade perfekt men något vatten kom inte, jag blir så trött!!!!!

Tipset från den här rapporten är att man kollar allt man vill ha att fungera innan sista veckan för avfärd. Men det får aldrig vara så att allt måste fungera för då lär båten aldrig lämna kajen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Bookmark the permalink.

Comments are closed.