Magnus Johansson Resedagbok nr 7, 13 juni

Och så var vi där igen!!

Den 7 juni skulle vi fortsätta ”Staande Mastroute” från AMSTERDAM ner till ROTTERDAM men vi han inte börja förrän vi fick ändra våra planer. Vi körde fram till väntbryggan, den brygga för alla som vill gå igenom AMSTERDAM får ligga där och vänta till midnatt. Den turen genomförs en gång per dygn och då tar man alla båtar från ett håll och sedan kör man på kolonn med brovakten körandes på cykel bredvid som stannar och öppnar alla broar. Resan genomförs mellan kl 0000-0200 och startar i AMSTERDAM, så kommer man från söder får man vänta någon timma innan sydgående trafik kommit fram. När vi la till vid väntbryggan fick vi klart för oss att det inte skulle bli någon genomfart det dygnet pga en broreparation som måste genomföras. Då hade vi tre alternativ; ligga kvar ett dygn, köra runt över HERLINGEN eller gå ut i Nordsjön igen och fortsätta söder ut. Vi valde det sista då vi egentligen enbart ville gå genom AMSTERDAM, övriga kanalen ser ju likadant ut…

Vi kom ut till IJMUIDEN som hade en jättestor och väl skyddad hamn. Det låg några hotell på sidorna och när man tittade över strandvallen så såg man en strand så långt ögat kunde se och som var ca 200 m bred. Vattentemperaturen ligger i Nordsjön just nu på ca 15 grader så några badande kunde vi inte upptäcka.

Den 8 juni startade vi kl 0830 söder ut med mål ZEEBRUGGE ca 90 nm. Innan jag tappade internetet så kunde jag ladda ner den sista väderleksrapporten och då hade självfallet vinden börjat öka igen. Vinden var som planerat nordlig och ligga mellan 6-10 m/s men nu skulle den öka under eftermiddagen upp till 14 m/s och lite till i vindbyaran. När vi går med vinden i ryggen kan båten utan problem klara lite starkare vindar, men här ute på Nordsjön kommer ett annat problem när det blåser, vågorna! Vågorna blir något högre här ute än i östersjön och denna dag hamnade våghöjden på 2 m och skulle öka till 2,5 på eftermiddagen. Båten klarar det, men med besättningen kan det vara värre. Vi upplevde att vädret har växlat ganska snabbt och att gå ytterligare 30 sjömil till en ny hamn när vinden ökar kändes inte så kul. Vi valde därför att efter ca 25 nm stanna i SCHEVENINGEN, som ligger mellan IJMUIDE och ROTTERDAM. Vi kom in vid 13-tiden och vid 16-tiden visade byarna upp till 16 m/s, vi gjorde bra som stannade till. Men denna starka blåst, tar det aldrig slut????

Efter fått ligga stilla en dag med hänsyn till den starka vinden kunde vi den 11 juni fortsätta. När vi anlände inloppet till ROTTERDAM blev vi tvungna att gå i ett speciellt område för fritidsbåtar samt att vi skulle göra anrop till övervakningen för att få passera. Alla som vi pratat med säger att ROTTERDAMS infart är en bland de mest trafikerade i världen, vi kan bara hålla med. Båtar kom som ett pärlband och vi hade tur som kunde smita i mellan utan att behöva vänta. Vi gick med vinden i ryggen och hade bara Genuan uppsatt. Den här dagen lärde jag mig något nytt när det gäller tidvattnet och det är att vatten inte rinner åt ett håll enbart. Vid CUXHAVEN rinner alltid tidvattnet ut, dvs västerut, när det varit högvatten. Nu när vi kommer lite längre ner innebär det att högvattnet kommer västerifrån och fortsätter att gå nordväst upp i Nordsjön, det innebär i sin tur att fortsätter vi väster ut vid högvatten då får vi motström under några timmar. Inte så svårt men det gäller att tänka rätt om vi skall utnyttja tidvattnet.

Vi hamnade i alla fall i ZEEBRUGGEN den 11:e och fortsatte dagen efter till DUNKERQUE i Frankrike. DUNKERQUE var ett väldigt trevligt ställe med en fantastisk strand som säkert var en mil lång med fin sand. Vattentemperaturen ligger som sagt strax över 15 grader i Nordsjön för tillfället och vi har nu en tidvatten skillnad på ca 5 m mellan högsta och lägsta vattennivå. Det är lite av varannandags väder just nu. Ena dagen strålande sol och hård vind, den andra mulet och svagare vindar. Synd att kombinationen inte var tvärt om!

Vi har nu beslutat oss för att fortsätta till DOVER för att sedan försöka komma till ISLE OF WIGHT i södra England. Om det blir som vi tänkt kommer vi nog fira midsommar där om vädret är bra. Vinden är fortfarande stark och idag har det blåst kulingvindar så båten har kränkt inne i hamnen, tur att vi inte var på sjön idag!

Nästa berättelse kommer vid midsommar.

Print Friendly, PDF & Email
Bookmark the permalink.

Comments are closed.