Ordförandefunderingar i början av april

Hej på er alla ESS-are. Våren närmar sig och Coronan vill inte ge sig. Men med lite god vilja och om vi hjälps åt skall vi få till en båtsäsong i år också. Men vi måste alla förbereda oss på både disciplin och flexibilitet.

Alla planer påverkas av allt som krävs för att minska Corona-spridningen.  Radikalt minskade sociala kontakter är den grundläggande disciplinen. Speciellt viktigt är att inte utsätta riskgrupper för onödig exponering. Man gissar nu att kulmen i Sverige inte uppstår förrän mot slutet av april så det kommer att dra ut i tid och påverka när vi kan göra olika saker.

Konsekvenser av detta är att vi planerar för att göra så lite som möjligt före sommaren, men ändå få det nödvändigaste utfört. Tyvärr gör det att utbildning, fester, seminarieverksamhet etc minimeras. Städdagar planeras men i begränsad omfattning och i så många små separata aktiviteter som möjligt.

Vaktgång planeras i stort som tidigare, men lite kompletterande rekommendationer har publicerats på hemsidan, tex att vi gärna ser att dubbelvakter om möjligt bokas inom familjen.

Sjösättningen är ju det mest kritiska för båtsäsongen. Här gäller det verkligen att minimera antalet kontakter. Tex att tillräckligt många men så få som möjligt är där samtidigt, så få som möjligt samlas inne i hamnstugan, håll 2 meters lucka till andra personer etc etc..

När det gäller ungdomsverksamheten följer vi Seglarförbundets rekommendationer noga så även där finns ju risk för att vi måste göra förändringar mot den lagda planen.

Alla som känner egna förkylningssymptom, eller bedömer att de kan vara smittade skall självklart inte delta i verksamheter även om man är inbokad. Stanna hemma i sådana fall. Vi skall som förening försöka vara så flexibla och generösa som vi kan. Till exempel att man kan boka om vakten eller sjösättningen när man akut känner sig sjuk utan att tvingas betala extra avgifter. Det finns ju också en risk att vi måste göra andra omplaneringar beroende på hur det utvecklas.

Vårmötet i maj skjuter vi till hösten. Frågor som skulle upp där måste vi interimshantera, tex stadgeändringen med tillhörande val av ungdomssektionens ledamot i styrelsen. Kommitteledamöter får bli enligt valberedningens förslag. Planeringen av belysningen på varvet fortgår, men Coronan får avgöra hur mycket som görs före sommaren. Presentationen av årets verksamhet får bli via hemsidan och eventuellt utskick. Vad vi än hade tänkt så påverkas det av Coronan.

Informationsmöte för nya medlemmar och styrelse/avtackningsmiddag flyttas också till hösten.

Vi har nästa styrelsemöte 20 april. Vi skall se om det är genomförbart att så många som möjligt deltar i mötet via länk för att öka den ”sociala distanseringen”. Vid den tidpunkten vet vi mer om läget och vi kommer omgående att kommunicera vad vi har kommit fram till. Så till dess, ha en Glad Påsk och passa på att vårrusta båten, det är i alla fall en tillåten aktivitet som vi skall vara glada över.

Sten Stabo / ordförande

Print Friendly, PDF & Email
Bookmark the permalink.

Comments are closed.